Mesto začalo s 1. etapou rekonštrukcie Stőcklovej ulice

06.08.2012 Bardejov

Bardejov 6.augusta (TASR) – Práce na rekonštrukcii časti Stőcklovej ulice v Mestskej pamiatkovej rezervácii v Bardejove sú už v plnom prúde. Mesto postupne opravuje ulice a spevnené plochy, ktoré sú súčasťou zóny zapísanej v Svetovom zozname kultúrnych pamiatok UNESCO.
"Na týchto miestach sa nachádzajú najvzácnejšie kultúrne architektonické pamiatky, ktoré nám zanechali naši predkovia a o ktoré je veľký záujme zo strany turistov. Snažíme sa využívať všetky dostupné prostriedky na to, aby sme ich zachovali pre ďalšie generácie a plnili si tak aj záväzok voči svetovému dedičstvu," povedal dnes pre TASR prednosta Mestského úradu Juraj Popjak.
Pripomenul, že Stőcklova ulica z finančného hľadiska patrí medzi najnáročnejšie rekonštrukcie a preto je rozdelená na dve etapy. Doplnil, že všetky takéto obnovy sa robia v súčinnosti so správcami inžinierskych sietí, ktoré sa rovnako opravujú.
V rámci 1. etapy sa s prácami začalo od ul. Na hradbách pri severovýchodnom barbakáne až po križovatku s Poštovou ulicou. Stavbu s rozpočtovým nákladom 413.000 eur realizuje firma DUOMONT s.r.o., Bardejov.
"Rekonštrukcia ulice v sebe zahŕňa kompletnú povrchovú úpravu ulice, odvodnenie plochy, nové osvetlenie, parkové úpravy, mobiliár a úpravu plynových prípojok," uviedol prednosta.
Spresnil, že v rámci prác Východoslovenská vodárenská spoločnosť a. s., Košice bude robiť výmenu kanalizácie a rozvodov vody vrátane prípojok k jednotlivým budovám.
Podľa harmonogramu by sa rekonštrukčné práce mali skončiť do leta budúceho roka. Výsledkom úprav bude šesť metrov široká komunikácia, vydláždená andezitovou kockou, s chodníkmi po oboch stranách. Nebudú chýbať parkovacie miesta a menšie zelené plochy. Architektonické riešenie je podobné ako na ostatných uliciach v mestskej pamiatkovej rezervácii.
 

Vyberte región